σερβιριστό μενού για γάμο και για κάθε εκδήλωση

Buffet vs Served Menu: Επίλεξε το στιλ που προτιμάς

Στην ερώτηση μπουφές ή σερβιριστό μενού δεν υπάρχει λάθος και σωστή απάντηση ή κάποια επιλογή μενού που να υπερτερεί. Τα πάντα εξαρτώνται από το τι θέλετε να προσφέρετε στους καλεσμένους σας, αφού ένα μενού μπορεί να είναι κατάλληλο για τη δική σας εκδήλωση, αλλά να μην εξυπηρετεί τις ανάγκες μια άλλης.

 Οι διαφορές ανάμεσα στο μπουφέ και το σερβιριστό μενού:

Όλοι γνωρίζουμε πως η επιτυχία μιας εκδήλωσης, πολύ περισσότερο δε μιας γαμήλιας δεξίωσης, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φαγητό. Είναι κάτι που οι καλεσμένοι περιμένουν με ανυπομονησία και σίγουρα θα θυμούνται για καιρό. Όταν απευθυνθείτε σε μια εταιρεία catering θα χρειαστεί να αποφασίσετε αν θέλετε σερβιριστό μενού ή μπουφέ. Η επιλογή εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, όπως για παράδειγμα το χαρακτήρα και την ατμόσφαιρα που θέλετε να δώσετε στη δική σας στιγμή.

Το σερβιριστό μενού προσφέρει μια πιο φινετσάτη γαστρονομική εμπειρία στους καλεσμένους σας, δίνοντάς τους, για παράδειγμα, τη επιλογή ανάμεσα σε ένα ωραίο ψάρι ή ένα ζουμερό φιλέτο κρέατος, που σερβίρεται σε κάθε επισκέπτη. Από την άλλη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν την άνεση ενός μπουφέ, αφού μέσα από μια μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων θα βρουν σίγουρα επιλογές που ταιριάζουν στις γεύσεις τους. Το μόνο σίγουρο είναι πως κάθε προσέγγιση έχει τα πλεονεκτήματά της. Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και με βάση το πως έχετε φανταστεί την πιο όμορφη μέρα της ζωή σας, θα επιλέξετε με ποιο τρόπο θα της δώσετε ξεχωριστή γεύση.

 Τρόπος Σερβιρίσματος:

Η προσφορά γευμάτων σε μπουφέ περιλαμβάνει ουσιαστικά τη δημιουργία ενός self-service σταθμού, όπου οι επισκέπτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μία μεγάλη ποικιλία γεύσεων. To buffet style είναι συχνά μια δημοφιλής επιλογή για γαμήλιες δεξιώσεις ή εταιρικές εκδηλώσεις με μεγάλο αριθμό καλεσμένων, καθώς επιτρέπει στους επισκέπτες να σερβίρουν στο πιάτο τους τις γεύσεις που προτιμάνε. Αν πάλι θέλετε να προσδώσετε  στο event σας ή στο δείπνο σας μια full-service dining experience, αλλά και μία επιπρόσθετη αίσθηση πολυτέλειας και κομψότητας, τότε το σερβιριστό μενού είναι αυτό που χρειάζεστε. Αυτή η επιλογή είναι συχνά  δημοφιλής για πιο επίσημες εκδηλώσεις, όπου απαιτείται ένα διαφορετικό στιλ εξυπηρέτησης.

 Επιλογές εδεσμάτων:

Το κυρίαρχο στοιχείο ενός μενού για μπουφέ είναι η ποικιλία γεύσεων που μπορεί να καλύψει επαρκώς διαφορετικά γευστικά γούστα, ειδικά αν έχετε μεγάλο αριθμό προσκεκλημένων που ενδεχομένως να σερβιριστούν περισσότερες από μία φορές. Τα food stations προσθέτουν ακόμη περισσότερες επιλογές σε εδέσματα από διαφορετικές Κουζίνες ενώ με τα action food stations πλαισιωμένα από live cooking και carving οι καλεσμένοι μπορούν να ικανοποιήσουν σχεδόν κάθε γαστριμαργική επιθυμία της στιγμής. Στο σερβιριστό μενού εφόσον τα πιάτα είναι συγκεκριμένα και καθορισμένα θα πρέπει να υπάρχει γνώση εκ των προτέρων για τυχόν διατροφικές αλλεργίες.

Κόστος:

Επικρατεί  η πεποίθηση πως το σερβιριστό μενού είναι πιο ακριβό από τον μπουφέ κάτι που  όμως είναι σχετικό και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Στο served style μενού χρειάζεται μεγαλύτερο ανθρώπινο δυναμικό, αφού έχει περισσότερες απαιτήσεις όσον αφορά στη δημιουργία, την παρουσίαση, το χρόνο, και γενικότερα το συντονισμό. Ωστόσο το κόστος στην περίπτωση ενός buffet style μενού μπορεί να επηρεαστεί από το είδος των εδεσμάτων και τα action food stations που μπορούν να προσθέσουν επιπλέον προσωπικό. Επίσης, σε ένα μπουφέ πρέπει να προνοήσεις να υπάρχει περισσότερο φαγητό διαθέσιμο σε σχέση με το σερβιριστό μενού που οι ποσότητες είναι συγκεκριμένες.

Έλεγχος προγράμματος:

Με το σερβιριστό μενού υπάρχει καλύτερη διαχείριση και έλεγχος του χρόνου καθώς τα πιάτα σερβίρονται σε όλους τους καλεσμένους σχεδόν ταυτόχρονα. Αντίθετα, οι καλεσμένοι συνήθως πηγαίνουν στον μπουφέ ανά τραπέζι για να σερβιριστούν και επιστρέφουν στις θέσεις τους, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει ανεξέλεγκτες καθυστερήσεις εάν δεν συντονιστεί σωστά από μια έμπειρη ομάδα catering. Βέβαια στον μπουφέ ο καλεσμένος έχει πλήρη προσβασιμότητα σε όλες τις διαθέσιμες επιλογές και μπορεί να λειτουργήσει με βάση τις επιθυμίες του.

 Σπατάλη τροφίμων:

Κυρίαρχο ζήτημα πλέον στην ατζέντα μίας εκδήλωσης είναι το food waste. Στην περίπτωση του σερβιριστού μενού συνήθως υπάρχει ελάχιστη σπατάλη φαγητού εφόσον οι μερίδες είναι προκαθορισμένες. Στην περίπτωση του μπουφέ μια έμπειρη ομάδα catering μπορεί να κάνει μια σωστή πρόβλεψη και να έχει τη μικρότερη δυνατή απώλεια. Το οικολογικό αποτύπωμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την InterCatering, η οποία λειτουργεί με γνώμονα τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Επιπλέον, μέσω της συνεργασίας μας με τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Μπορούμε», μετά το πέρας  των εκδηλώσεων εδέσματα υψηλής ποιότητας που δεν έχουν καταναλωθεί και συντηρημένα με όλους τους κανόνες υγιεινής τροφίμων, παραδίδονται σε κοινωφελείς οργανισμούς προς διάθεση σε κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη.

Για οποιαδήποτε περίσταση η ομάδα της InterCatering έχει τη λύση για εσάς!

Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.