Οικολογικό αποτύπωμα

Οικολογικό αποτύπωμα: Δράσεις για τη μείωσή του με περιβαλλοντική και κοινωνική συνείδηση

Η ευαισθητοποίησή μας πάνω στα περιβαλλοντικά ζητήματα εκφράζεται έμπρακτα εδώ και χρόνια με την προσεκτική διαχείριση των λειτουργιών της εταιρείας μας. Σήμερα περισσότερο από ποτέ η ανάγκη ύπαρξης οικολογικής συνείδησης τίθεται ολοένα και πιο έντονα και η συνεισφορά όλων μας μετράει ανεξαρτήτως προέλευσης. Η εταιρία μας έχει αναλάβει εδώ και χρόνια σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση και την καθιέρωση σχετικών πρακτικών στις υπηρεσίες της για να μειώσει το οικολογικό αποτύπωμα.

Τι είναι το οικολογικό αποτύπωμα;

Το οικολογικό αποτύπωμα μετράει ουσιαστικά την επίδραση που έχει στο περιβάλλον η κατανάλωση φυσικών πόρων από τον άνθρωπο στο περιβάλλον. Με λίγα λόγια, πως η  ανθρώπινη δραστηριότητα σπαταλά πόρους του πλανήτη, ρυπαίνει το περιβάλλον,  δημιουργεί απόβλητα ενώ οι μη ανανεώσιμοι πόροι (ορυκτά καύσιμα, μέταλλα) στερεύουν. Το οικολογικό αποτύπωμα είναι ένας δείκτης που χρησιμοποιείται για την κατανόηση του αντίκτυπου που έχει ουσιαστικά η υπερκατανάλωση αυτή. Αυτός ο δείκτης μας βοηθά να γνωρίζουμε την ικανότητα αναγέννησης του πλανήτη και το ρυθμό με τον οποίο καταναλώνουμε τους διαθέσιμους πόρους.

Οικολογικό αποτύπωμα

Οικολογικό αποτύπωμα: Τίποτα δεν πηγαίνει «χαμένο»

Η εύρυθμη λειτουργία της InterCatering δεν αφορά μόνο την υψηλή παροχή υπηρεσιών αλλά περνάει και μέσα από τη βελτιστοποίηση των λειτουργικών και παραγωγικών διαδικασιών μας. Μέλημά μας η μείωση του οικολογικού αποτυπώματος και η προστασία του περιβάλλοντος μέσα από μία σειρά υπεύθυνων βημάτων σε κάθε διαβάθμιση.  Η ανακύκλωση των υλικών είναι από τις πρωταρχικές αλλά και τις πιο ουσιαστικές πράξεις για τον περιορισμό της ρύπανσης. Ανακυκλώνουμε τις χάρτινες, πλαστικές και γυάλινες συσκευασίες που δεν μπορούν να αποφευχθούν, και συμμετέχουμε σε ειδικό πρόγραμμα ανακύκλωσης του μαγειρικού λαδιού. Παράλληλα ανακυκλώνουμε τα βιοαπόβλητά μας στους καφέ κάδους, συλλέγοντας δηλαδή  οργανικά υλικά, υπολείμματα τροφίμων, λαχανικών, φρούτων, με σκοπό την κομποστοποίηση, συμβάλλοντας έτσι  στη φυσική μετατροπή των παραπάνω  σε χρήσιμο εδαφοβελτιωτικό λίπασμα.

Ενεργώντας με σύνεση

Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι μια αναγκαιότητα που σαφέστατα επηρεάζει τις ζωές όλων μας. Σε εταιρικό πλαίσιο είναι χρέος μας να λαμβάνουμε υπόψη μας τις περιβαλλοντικές μεταβλητές και να προσαρμοζόμαστε στις εκάστοτε συνθήκες. Γι’ αυτό και φροντίζουμε για τη σωστή και προσεκτική αγορά πρώτων υλών εποχής από τοπικούς παραγωγούς, μειώνοντας έτσι τις ενεργειακές ανάγκες που σχετίζονται με την ειδική συσκευασία, μεταφορά και αποθήκευσή τους, έχοντας ταυτόχρονα πάντα ποιοτικά και φρέσκα υλικά για την προετοιμασία των εδεσμάτων μας.

Οικολογικό αποτύπωμα

Η «ατομική» μας ευθύνη για το οικολογικό αποτύπωμα

Σε «εσωτερικό» επίπεδο, η InterCatering φροντίζει έμπρακτα να εμφυσήσει και στο έμψυχο δυναμικό τις οικολογικές αξίες. Μέλημά μας η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση του προσωπικού μας πάνω στη σωστή διαχείριση και προετοιμασία των πρώτων υλών, ώστε να αξιοποιούνται στο μέγιστο δυνατό. Οι Executive Chefs της εταιρείας μας μελετούν τις επισιτιστικές ανάγκες έκαστης εκδήλωσης και σχεδιάζουν προσεκτικά τη μεριδοποίηση ενώ οι Sales Executives προτείνουν στους πελάτες την κατάλληλη αναλογία εδεσμάτων στα μενού των εκδηλώσεων, ώστε να αποφεύγεται η σπατάλη φαγητού.

Οι δράσεις συνεισφοράς και μείωσης του οικολογικού αποτυπώματος

Η InterCatering είναι από τα ιδρυτικά μέλη της «Συμμαχίας για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» που συστάθηκε το Σεπτέμβριο του 2020,  προασπίζοντας τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, συμβάλλοντας παράλληλα στην ευαισθητοποίηση ενός πιο διευρυμένου κοινού, πάνω σε αυτό το ζήτημα. Παράλληλα η InterCatering σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Μπορούμε» διαθέτει εδέσματα υψηλής ποιότητας που δεν έχουν καταναλωθεί,  συντηρημένα με όλους τους κανόνες υγιεινής τροφίμων, σε κοινωφελείς οργανισμούς προς διάθεση σε κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη.

Ο πλανήτης μας χρειάζεται όλους και κάθε ενέργεια μετράει.